Cena nemovitosti? A která?

Cena nemovitosti? A která?

Cena nemovitosti?

Která je ta správná?
Kolem stanovování cen nemovitostí panuje spousta mýtů a pověr. Jak je možné, že existuje několik různých cen nemovitostí? A proč tomu tak je? Existuje tržní cena, odhadní cena pro dědictví, odhadní cena pro banku, nabídková cena, realizační cena, cena nemovitosti podle směrné hodnoty pro výpočet daně z nabytí atd. atd.

Odpovědí mohou být emoce, které často při nákupu nemovitostí hrají důležitou roli. Ceny jsou obrovský koktejl spousty faktorů který nakonec většinou u kupujících, pokud se nejedná např. o investory, rozhodují emoce. Jak ale spočítat emoci z nemovitostí a jak změřit emoci? Samozřejmě se dá cena vypočítat podle spousty změřitelných kritérií a naprosto objektivních parametrů. Ale proč se stává že dva téměř totožné byty nebo domy se ve stejném čase prodají za úplně odlišnou cenu? Odpověď je opět emoce, příběh. Klient ve vedlejší ulici pracuje a je proto schopný připlatit si více atp.

Problém je totiž již v samotném slově nemovitost. Platí že neexistují dvě úplně stejné nemovitosti. Nenajdete dva stejné domy, byť postaveny od stejného architekta. Nenajdete dva totožné byty, ikdyž jsou v jednom stejném developerském projektu. Ani pole, ani lesy, ani obchody, ani garáže. Každá nemovitost je totiž originál. Unikát.
Proto je to s cenami tak komplikované.


Například byt 3+1 v Brně Komíně se s jedním makléřem podaří prodat za 3,8mio a s jiným za 3,5mio. Pokud si ho prodá majitel sám tak je nakonec rád i třeba za 3,4mio. Poté však přijde odhadce z banky a řekne že dle jeho koeficientů a jeho výpočtu vychází odhadní cena 3,3mio. Pak se podíváte na internet za kolik se ten podobný byt v Komíně nabízí a zjistíte, že se uvádí 4,2mio, tedy nabídková cena. Když nakonec prodáte ve výsledku byt za 3,7mio a proběhne přepis vlastnických práv na katastru, to je realizační cena nebo též transakční cena. Ta se dá zjistit u každé nemovitosti na katastru. 
Ale pozor. 
Když se pak rozhodnete např. svému synovi přenechat nemovitost a přepíšete ji tak za symbolickou korunu i to je transakční cena. Na katastru bude 1kč. Tedy další cena realizační může být 1koruna a pořád se bavíme o ceně jedné nemovitosti. Ale vraťme se zpátky. Po úspěšném nakoupení našeho modelovaného bytu v Brně Komíně nesmíte zapomenout jako kupující na daň z nabytí. Buď ji zjistíte na základě znaleckého posudku, tedy odhadní cena bude cca 3,65mio. Nebo využijete výpočet na základě směrné hodnoty, tedy vám pak vyjde cena 3,2mio. A to se pořád bavíme o jedné nemovitosti.


Poselstvím tohoto příspěvku není zamotat vám hlavu, ale naopak vám ukázat pestrost a barvitost fenoménu cen nemovitostí. Ceny jsou závislé na mnoha faktorech, ale o těch si povíme příště. Rád bych vám tímto jen drobně poukázal složitost a komplexnost. Neexistuje. Zdůrazňuji neexistuje jedna cena nemovitosti. Jak vidíte, těch typů cen zná realitní trh celou řadu.

 

Pokud vám tyto postřehy pomohly se lépe zorientovat, budu rád když budete lajkovat, odebírat nebo sdílet tento příspěvek.

Mějte se hezky.

 

Zde je odkaz na video článku, pokud se Vám nechce číst:

https://www.youtube.com/watch?v=NRKJ4FBf8lY

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Prodávejte bezchybně

zpracováním osobních údajů