Jak koupit za nejlepší cenu

Jak koupit za nejlepší cenu

 
Rádi byste koupili svou nemovitost za nejlepší možnou cenu? Není to nemožné. Zkusíme se podívat na několik tipů. Ovšem hned zpočátku je třeba si uvědomit určité souvislosti.
 
Je to podobné jako když budete chtít koupit nebo prodat akcie na burze, tak se vám také nejspíš ve většině případů nepodaří koupit na úplném dně nebo prodat na úplném vrcholu. To byste museli být burzovní makléř, věnovat se burze denně a mít ještě velkou dávku štěstí k tomu.
Stejně jako když budete chtít trefit nejlepší úrokovou sazbu při vyjednávání hypotečního úvěru v bance, tak se vám také většinou nepodaří vychytat tu nejlepší sazbu. To byste museli být hypoteční makléř, věnovat se hypotékám denně a mít ještě velkou dávku štěstí k tomu.
Bylo by velmi laciné napsat, že to stejné platí u nemovitostí, když chcete koupit za nejlepší cenu. A že byste museli být realitní makléř, věnovat se nemovitostem denně a mít ještě velkou dávku štěstí k tomu.
A je to. Příspěvek by tím mohl skončit.
Ale takhle jednoduché to přeci jen nebude. Pár tipů pro vás mít budu.
 
Podívejme se, jak se chováme při nákupech jiných produktů. Vždy chceme koupit co nejlevněji a co nejlépe. Někdy se taky říká poměr cena výkon.
Pokud budeme nakupovat počítač, mobil, sluchátka nebo obecně elektroniku, tak zde máme na pomoc srovnávací portály typu Heureka ...apod. Nebo když hledáme nejlepší pojištění, nejlepší telefonní tarif, tak můžeme využít internetové srovnávače. Jinými slovy, čím jsou si produkty podobnější, tím lépe lze dnes i elektronicky porovnat kvalitu a cenu.
 
Problematické je ale porovnání u produktů, které nejsou univerzální a mají plno svých odlišností. Takovými jsou právě nemovitosti, jelikož neexistují dvě úplně stejné nemovitosti. Každý pozemek, každý dům, ba dokonce i každý byt v developerském projektu bude mít své odlišnosti. Lokalita, orientace do světových stran, technické vybavení, stavební materiály...atd., atd.
Každá nemovitost je UNIKÁT.
 
Z toho vyplývá složitost, problematičnost a komplexnost uchopení a stanovení tržní ceny.
Proč o tom píšu v článku o nákupu nemovitosti za nejlepší cenu?
To jsou totiž hlavní předpoklady k pochopení trhu a následně můžete zkusit koupit nemovitost za nejlepší cenu.
 
 
Tip číslo 1) Stanovte si reálnou cenu
Pokud si stanovíte reálnou tržní cenu nemovitosti prostřednictvím cenových map, porovnáním nabídkových cen, porovnáním realizačních cen z katastru, zohledněním plusových i mínusových koeficientů, případnou konzultací s místními realitními makléři dojdete k optimální tržní ceně.
 
Tip č. 2) Zkuste zjistit jak dlouho je nemovitost na srealitách
Pokud zjistíte, že je nějaká nemovitost v nabídce na realitních serverech třeba rok, dva roky nebo i déle, tak to by mohla být příležitost. Prodávající by mohl mít větší motivaci vám nemovitost slevnit.
 
Tip č. 3) Nebojte se říct o slevu
Velká část kupujících se na některé nemovitosti ani nepodívá, protože jsou třeba 100.000 dražší než je jejich celkový rozpočet. Škoda. Protože těch 100.000 by se vám třeba podařilo vyjednat jako slevu.
 
Tip č. 4) Sledujte denně sreality
Tento tip by měl být spíš první v řadě. Je to totiž první předpoklad sledovat denně realitní servery, protože někdy je třeba zareagovat velmi rychle. A v případě, že lokalitu i typově nemovitosti znáte, rezervovat i bez prohlídky. Děje se tak občas u bytů v bytových domech, které jsou dosti podobné.
 
Tip č. 5) Cash, cash, cash
Pokud je to možné a můžete mít peníze v hotovosti, tak 80% prodávajících většinou ocení platbu v hotovosti a dá přednost před úvěrovým financováním. A zase můžete vyjednat lepší cenu.
 
Tip č. 6) Nebojte se koupit v dražbě
Velmi oblíbený argument je: při těch vysokých cenách nemovitostí jsou už i dražby v cenách nevýhodné. Ceny dražeb končí vysoko nad tržní hodnotou. To jsou fámy. Pořád lze i v dražbě koupit pod tržní cenou. A tedy za nejlepší cenu.
 
Doufám, že vám byly tyto tipy přínosem a že vás obohatili. Píšu tyto články zdarma. Ovšem budu rád, když na oplátku tento příspěvek nasdílíte na vašich sociálních sítích, dáte Like nebo napíšete zpětnou vazbu do komentářů.
Pokud máte dotazy nebo vás zajímá něco dalšího ze světa realit, nebojte se mi ozvat na mail.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Prodávejte bezchybně

zpracováním osobních údajů