Jak si odečíst hypotéku z daní? A co COVID-19?

Jak si odečíst hypotéku z daní? A co COVID-19?

Je tu březen a s ním i termín k podání a zaplacení daňového přiznání. Toto ne úplně příjemné období však mohou ocenit plátci hypoték, kteří si mohou odečíst část zaplacených úroků z daní.
 
Zároveň ze sdělovacích prostředků slyšíme de-facto, že můžeme v současné situaci pandemie koronaviru odložit daně až do června. Je to skutečně pravda? 
Ne tak docela. 
Ne vše, co dnes slyšíme z úst našich vládních představitelů je v konsenzu s konečnou praxí a legislativou. Lapidárně něco jiného se píše do zákonů, do vyhlášení vlády a něco jiného se interpretuje v médiích, na tiskových konferencích.
V tomto konkrétním případě se jedná o skutečnost, že v případě zpoždění podání daňového přiznání v řádném termínu tedy do konce března, tak bude do 1.7. odpuštěno nejspíše penále za toto zpoždění (za tyto tři měsíce). Ovšem bude k tomu potřeba doložit další dokumenty a náležitosti. Navíc u některých typů poplatníků to nemusí být uznáno (neplatiči, notoricky pozdní plátci ...apod.) Tedy můj osobní názor je, že pokud to není životně důležité, asi bych na toto prominutí penále za odložení daňového přiznání nespoléhal a podal raději vše v řádném termínu. 
 
K tomu se váže jedna důležitá výhoda, kterou jako váš osobní realitní makléř velmi doporučuji a chtěl bych vám tak přinést užitečný tip pro nejlepší podmínky vašeho daňového přiznání
 
Jak na to?
 
Ať už jste fyzická osoba -zaměstnanec nebo osoba samostatně výdělečně činná, která je účastníkem hypotečního úvěru, můžete si od základu daně odečíst úroky z hypotéky zaplacené v daném zdaňovacím období. Podmínkou však je abyste ke konci roku měli v dané nemovitosti trvalé bydliště. Pokud jste minulý rok prodali nebo koupili nemovitost, můžete si uplatnit pouze úroky z úvěru nemovitosti, kde jste na konci roku bydleli. Naopak předchozí úvěr, který byl v průběhu roku vyčíslen i splacen a na konci roku jste zde trvalé bydliště neměli, nemůžete odečíst od základu daně. V případě dalších dotazů či nejasností kontaktujte svého realitního makléře nebo daňového poradce.
Řečí zákona úvěrem plátce hypotéky musí řešit bytovou potřebu svou, příp. svých blízkých.
 
Odečíst je možné úroky ve výši maximálně 300 000 Kč za rok. Úroky se odečítají ze základu daně jako tzv. nezdanitelná část daně. Skutečná úspora na dani pak představuje 15 % z částky zaplacených úroků. Maximální úspora na dani je 45 000 Kč (300 000 Kč x 0,15). Jinými slovy maximální měsíční výše hypotéky je 25.000kč. Větší měsíční splátka bohužel nemůže být využita k odečtu z daní.
 
Co budete potřebovat:
  • Výpis z katastru nemovitostí a potvrzení od banky o výši zaplacených úroků za dané období.
  • Pro první uplatnění slevy na daních budete také potřebovat doložit kompletní úvěrovou dokumentaci.

 

Pro přehlednost by to takto mělo stačit. Ovšem uznávám, že daňová problematika je celkově komplexnější, ale závěrem lze ve stručnosti dodat: Ano, můžete si odečíst úroky z hypotéky z daní. Využijte tedy této možnosti. Věřím, že obzvlášť v dnešním náročném období se tato možnost může hodit. 

Přeji vám všem HLAVNĚ ZDRAVÍ!

Doufejme, že karanténa brzy skončí a neklesejme na mysli. Využijme spíš toto období k vzdělávání a soustředění se na možnosti, které se před námi brzy naskytnou. 

V případě dotazů jsem vám samozřejmě k dispozici. Neváhejte se mi ozvat. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Prodávejte bezchybně

zpracováním osobních údajů