Katastr již nebude veřejný

Katastr již nebude veřejný

Už jste o tom slyšeli? Víte že katastr nemovitostí nebude od června veřejný? Sám odhaduji, že se více než jedna čtvrtina obyvatel nedostane k původně veřejného registru. Přečtěte si tento článek a dozvíte se vše o novinkách na trhu dříve než nastane panika.
 
Hlavní problém je nejspíš v tom, že Katastr nemovitostí veřejnost o této zásadní změně v podstatě vůbec neinformoval – tedy určitě ne médiích.
 
Co tedy plánuje Katastr nemovitostí zavést od června letošního roku?
 
4. dubna Katastr publikoval na svých stránkách velmi nevýrazný článek v sekci "novinky a upozornění" v tomto smyslu:
Katastr nemovitostí říká, že se na počátku roku objevily lidé nebo firmy, kteří začali ve velkém automatizovaný stahovat data z katastru a IT infrastruktura nápor nevydržela. Kdo s katastrem pracuje, tak jste asi zaznamenali počátkem roku určitě výpadky služeb, omezené nahlížení do katastrálních map apod.
 
Nicméně... Katastr ve svém prohlášení oznámil, že od června 2021 tedy nebude v nahlížení do katastru zveřejňovat jména vlastníků a účastníků řízení, aby tyto společnosti neměli přístup k datům. Jak ale zajistit přístup běžnému uživateli? Donutím ho aby se přihlásil a tím bude vše vyřešeno.
 
Od června se budete totiž muset i do nahlížení do katastru přihlásit, pokud budete chtít vědět jméno vlastníka nemovitosti nebo účastníků řízení. Jenomže do katastru nemovitostí se půjde přihlásit jen několika způsoby a ty jsi teď projdeme. V každém případě dám ruku do ohně za to, že bude velká skupina lidí, jejichž práci právě rychlost zavedení změn omezí a pak bude také ještě větší skupina lidí pro které začne být katastr absolutně neveřejný. Přihlásit se totiž bude možné pomocí dálkového přístupu, prostřednictvím identity, bankovní identity nebo pomocí nového občanského průkazu. Jenže... Dálkový přístup spousta lidí nemá a pro jeho vyřízení musíte nejprve získat formulář, ověřit podpisy, doručit jej na katastr a ten má na vyřízení žádosti 14 dní. Řekněme si narovinu, že pro náhodného návštěvníka katastru, který jednou za čas potřebuje ověřit určitou informaci, takový přístup ztrácí smysl.
 
atrium
 
No uvidíme, jak velký zmatek zavedení této změny na trhu nakonec způsobí.
 
Nicméně je nutné říct, že pro mé klienty se vůbec nic nemění.
U nás v rámci kanceláře CENTURY 21 Dream s touto změnou počítáme, jsme připraveni a pro své klienty budeme pracovat s minimálním omezením.
Tedy pokud Katastr nepřijde s nějakou další aktualizací.
Pokud by se na realitním trhu objevila nějaká zásadní změna, budu vás určitě informovat. Pokud budete potřebovat sami s Katastrem pracovat, nezapomeňte, že červen se kvapně blíží.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Prodávejte bezchybně

zpracováním osobních údajů