Makléři lžou? Realita nebo předsudky?

Makléři lžou? Realita nebo předsudky?

Proč se tvrdí, že realitní makléři jsou prolhaní?

Každý realitní makléř tvrdí, že nelže. Ale pokud realitnímu zprostředkovateli zamlčí například prodávající nějakou skutečnost, jak se zachová při první příležitosti většina realiťáků? Použije lež? Co řeknou ti makléři v situaci třeba po podpisu rezervační smlouvy druhé straně, kupujícímu? Garantuji vám, že většina makléřů ze strachu, aby nepřišli o provizi budou mít s pravdou problém.

Já sám než jsem začal pracovat v realitách jsem měl špatnou zkušenost s realitní makléřkou. Kupoval jsem byt pro svou osobní potřebu. Realitní makléřka mi vědomě nebo nevědomě zatajila, že součástí prodeje není spoluvlastnický podíl, který většinou k bytu patří.
Ano měla možnost si to jako odborník přečíst v katastru nemovitostí nebo to následně od prodávajícího zjistit a ověřit. Zkrátka mohla se k tomu postavit čelem a mluvit pravdu. Moje tehdejší zkušenost taková však nebyla. Když se to po podpisu rezervace a při schvalování hypotéky objevilo a ona byla konfrontována se zamlčenou vadou nemovitostí, tak prvně dělala, že máme špatné informace. Následně přišlo několik dramatických scén, až nakonec pod vahou všech dostupných prostředků musela přiznat, že ta vada tam skutečně je. Ze strachu o ztrátu obchodu použila lež jako první zbraň, kterou měla po ruce. A to byl důvod, proč jsem se později po letech rozhodl stát se realitním makléřem. Chtěl jsem dokázat, že se tato profese dá vykonávat čestně, kvalitně a lépe.

Problém je v tom, že v ČR je aktuálně cca 14.000 realitních makléřů. A téměř 80% si nevydělá ani 40.000,- Kč měsíčně. Jinými slovy 80% všech makléřů v ČR řeší existenční problémy. Udělá pouze 3-4 obchody ročně. Tedy jsou v obrovském stresu pokud by jim jeden takový obchod nedopadl. Neříkám to jako omluvu proč tito makléři dokážou zalhat, ale je v tom určitá logika.

O co jednodušší to je u druhé části, tedy u těch 10-20% makléřů, kteří prodáváme desítky nemovitostí ročně a pokud se nějaký obchod sem tam nepovede, s čímž přeci musíme logicky počítat, nic se nestane. Ale rozhodně nejsme existenčně závislý na jednom obchodu. Tím pádem není ani pomyšlení, že bychom museli klientovi říct něco jiného než brutální pravdu.

Je to možná arogantní k mým kolegům, ale ANO, prolhané realitní makléře spojuji s jejich chudobou. To nevyřeší ani realitní zákon, který v těchto dnech přichází v platnost. Je to jen a pouze na vás, na klientech. Chtějte kvalitu. Je to jako v restauracích. Těch kvalitních restaurací bylo před lety také 10-20%, ale všeobecným tlakem, je jich čím dál více. A naopak nekvalitních restaurací ubývá.

Někdy se taky říká 80% realitních makléřů pracuje jako tzv. “diskontní”.
A těch kvalitních tzv. “prémiových” je 20%.

Je otázkou, jak rychle se tento poměr zlepší. Ale já jsem životní optimista. A vzhledem k tomu, že většinová populace si toto uvědomuje, tak tímto celospolečenským tlakem budou ti nekvalitní makléři časem vytlačeni úplně.

Děkuji velmi za vaši pozornost a přeji vám jen kvalitní a pravdomluvné realitní makléře.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Prodávejte bezchybně

zpracováním osobních údajů