Mám pozemek zn. stavební! Ale kde to ověřit?

Mám pozemek zn. stavební! Ale kde to ověřit?

Při hledání pozemku pro účely stavby se většina lidí při pohledu do katastru zděsí, jelikož vidí, že se jedná o ornou půdu. Pozor. Pravděpodobně při nákupu pozemku ve výpisu z Katastru nemovitostí nebude označení stavební pozemek. Je potřeba hledat v územním plánu, územní studii, hledat regulativy a mnoho dalších. 

Možná si budete hledat pozemek k výstavbě domu pro bydlení, nebo pozemek pro stavbu s komerčními účely. Ať tak nebo tak, může být hledání pozemku docela oříšek. 

Sepsal jsme pro vás pár tipů a doporučení, jak na to:

Dokumenty, veřejné seznamy, územní plány

Předně je třeba říct, že se při hledání pozemku budete muset připravit na práci a nahlížení do těchto dokumentů:

Uzemní plán, stavební uzávěra, regulativy, inženýrské sítě, délka vydání stavebního povolení, uliční čára, ochranná pásma... atd. 

Kde si ověřit, že jde o stavební pozemek? 

Jedním z nejčastějších mýtů je ten, že se dá ověřit na katastru jestli je pozemek stavební nebo ne. Jedná se o omyl. Katastr nemovitostí nemá a nikdy neměl povinnost informovat o tom, zda je ten či onen pozemek stavební. Stavební pozemek může být na Katastru označen jako orná půda nebo i jako vinice. To jsou pouze názvy druhů pozemku, ale nic to však nevypovídá o tom, zda se zde může stavět nebo nikoliv. 

Jestli je pozemek stavební nebo ne, zjistíte v územním plánu. Samozřejmě je dobré se informovat přímo na obci, či v daném městě. Ono totiž územní plán je jedna věc, ale další věc je jak je to se stavební uzávěrou, regulativy, inženýrskými sítěmi, délka vydání stavebního povolení, uliční čára, ochranná pásma... atd. 

Stavební uzávěra

Pokud roste obec rychleji než je v plánu. Nestíhá se například budování infrastruktury, školky, čističky odpadních vod...apod. 

Regulativy

Pokud si vysníte dvou patrový dům s rovnou střechou a následně zjistíte, že dle regulativu můžete v dané obci stavět pouze jednopatroví domy a se sedlovou střechou. 

Inženýrské sítě

Je nutné kontrolovat nejen inženýrské sítě (elektřina, plyn, voda, čistírna odpadních vod), ale i to, zda jsou zkolaudovány. Nekolaudace inženýrských sítí může znamenat, že dle platného územního plánu nebudete moci stavět. 

Uliční čára

Je potřeba si ověřit, zda vás nebude limitovat uliční čára, která může být omezením. Tedy nebudete moci stavět hned za uliční čárou a o to se vám může zmenšit zahrada. 

Délka vydání stavebního povolení

Bohužel přetíženost nekterých stavebních úřadů může být taková, že když se zeptáte na stavebním úřadě, jak dlouho trvá vyřízení stavebního povolení, můžete se dozvědět nepříjemnou zprávu, že v průměru tři roky. 

Ochranná pásma

Zde je podobné omezení. Koupíte si dům s pozemkem například a budete plánovat, že si ho rozšíříte. Ovšem pokud je za domem ochranné pásmo, tak si stavbu směrem k ochrannému pásmu nijak nerozšíříte. Většinou cca třicet metrů od lesa nemůžete stavět. Dále ale platí i ochranná pásma pro plynovod, elektrické dráty v minulosti přemostěné do země...atp. 

Podívejte se na zavedené obytné čtvrti

Jedním z nejrychlejších a nejsnadnějších způsobů, jak najít ty správné pozemky, je podívat se do již existujících čtvrtí. Ne všechny pozemky jsou v těchto oblastech k dispozici, ale může se zde objevit nějaký ve váš prospěch.

Pokud najdete nějaký, které se vám líbí, nezapomeňte projít několikrát okolí, abyste získali celkový dojem na danou oblast. Zvažte návštěvu v různých denních dobách, abyste viděli, jaký je provoz a hluk ráno nebo večer. Podívejte se na rozvržení sousedství a na samotný pozemek, abyste zjistili, zda je to místo, kde byste chtěli začít stavět a případně i žít.

Konzultujte s místními

Pokud plánujete výstavbu domu na pozemku, zvažte také konzultaci s místními staviteli a vyhledejte pozemky v této oblasti. Stavitelé možná vědí o půdě, která je na prodej, ale není inzerována. Zároveň budou vědět i o podloží půdy. Můžete také zvážit nákup nově postaveného domu a pozemku přímo od stavitele.

Zeptejte se svého okolí

Pokud jste neměli štěstí najít pozemek v oblasti, ve které chcete stavět, zeptejte se kolem. Někdo může znát někoho, kdo by byl ochoten prodat svůj majetek za přijatelnou cenu. Dejte svým přátelům, rodině, spolupracovníkům, sousedům a ostatním vědět, že hledáte pozemek.

Ověřujte každý nákup každého pozemku

Z vlastní zkušenosti vím, že jsme kdysi pro klientku zajišťovali koupi zahrady s domem a při jedné prohlídce nastal zádrhel. Klientka se do nemovitosti cca za 2mio zamilovala a už už jsme chtěli nemovitost rezervovat. Jen jsem se podíval pro jistotu do územního plánu, zavolal starostovi a jaké to bylo překvapení. Zjistili jsme totiž, že pozemek je plánovaný za pár let jako protipovodňová kuratela. Jinými slovy buď by pozemek musela za pár let klientka prodat velmi výrazně pod cenou nebo by jí ho obec vyvlastnila. Klientka by přišla o své úspory i o nemovitost. 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Prodávejte bezchybně

zpracováním osobních údajů