Proč se v médiích objevila zpráva o poklesu cen nemovitostí se zpožděním půl roku?

Proč se v médiích objevila zpráva o poklesu cen nemovitostí se zpožděním půl roku?

Časté dotazy developerů a investorů v dnešní době mě přiměly sepsat článek s jasnými informacemi ze současného realitního trhu.

Pokud se například nepovedly uskutečnit loňské plánované prodeje, tak nyní je situace mnohem složitější. Loňské ceny byli velmi velmi příznivé.

Ceny nemovitostí bohužel začaly klesat.

Kdy?

Někdo tvrdí před prázdninami, jiný zase citíl ochlazovaní na trhu již na jaře. K tomu je však potřeba být denně v kontaktu s kupujícími. A kdo jiný je více v kontaktu s poptávajícími než realitní makléř, který týdně realizuje desítky prohlídek nemovitostí.

Nejlepší přehled má tedy realitní makléř. A za sebe musím neskromně říct, že ochlazení pozoruji již od přelomu roku 2021 a 2022, kdy se naplno začaly projevovat změny v úrokových sazbách komerčních bank. Sám jsem o tom referoval v několika svých článcích a videích na YouTube.

Na srealitách není vidět pokles?!?

Hlavní problém u nemovitostí je ten, že většina lidí kouká na realitní servery (sreality.cz apod.) a podle toho v lednu, v březnu ani v červnu o žádném poklesu nevěděla. Nicméně již v lednu se diametrálně začínala měnit proporce mezi nabídkovou cenou (cena na srealitách) a cenou skutečnou, tedy realizační cenou. Toto se i nadále prohlubuje. Jinými slovy pokles cen nemovitostí začal mnohem dříve, než bylo vidět v dostupných statistikách. Pokles cen nemovitostí začal mnohem dříve, než o tom začaly referovat média. 

Příklad

Byty před rekonstrukcí např. 3+1 80m2 Brno-Komín (panel) pokles ceny 1mio.

Realizační cena 2021 byla 7.500.000,-CZK

Realizační cena 2022 je 6.500.000,-CZK

Obzvlášť energeticky neúsporné byty, vícemetrážní byty Praha, Brno pokles cca 15%.

Aktuální nálada

Aktuálně je stav na realitním trhu velmi nervózní. Někteří investoři realizují dokonce akvizice bez zisku nebo dokonce s drobnými ztrátami v řádech jednotek procent. Nicméně ta nervozita na trhu je znát a z toho důvodu někteří investoři z projektů již nyní couvají nebo exitují rychleji, jelikož nikdo neví, jak velký a hlavně dlouhý pokles na trhu s nemovitostmi můžeme čekat.

Faktory poklesu cen nemovitostí

Faktory prudkého ochlazení poptávky a s tím spojeného poklesu cen nemovitostí (Brno, Praha aktuálně -15/-20%):
- zdražení stavebních prací, čím dál větší komplikovanost výstavby, stavební materiály, odliv pracovních sil na Ukrajinu…
- prudký nárůst úrokových sazeb, v závislosti na vysoké inflaci,
- raketový a násobný růst cen energií

Shrnutí:

Pokud by inflace v této výši trvala ještě půl roku nebo déle, tak o snížení sazeb můžeme reálně uvažovat cca 2024. Následný opětovný růst by mohl začít dejme tomu v roce 2025. Otázkou je, kam až vyklesáme a také je velkou neznámou, jak dlouho bude ještě trvat energetická krize. Nikdo nevidíme do budoucnosti. Ale pokud bychom na základě výše zmíněného mohli predikovat vývoj, tak pokles cen nemovitostí, který je momentálně v Brně u středních bytů před reko cca 1mio, tak se reálně můžeme bavit o poklesu 3-5let. Kdy se následně dostaneme na loňské ceny, to nikdo neví. V minulých krizích to trvalo i osm let.

Vše je samozřejmě jen odhad, ale tento hlas zaznívá na trhu realitních makléřů, bankéřů, hypotečních specialistů nejčastěji.

Neochvějně je situace mnohem komplexnější a složitější. Pokud bude třeba, rád dovysvětlím osobně.
Každá nemovitost je však originál, stejně jako každý člověk má individuální situaci a potřeby.
Pro konzultace jsem k dispozici.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Prodávejte bezchybně

zpracováním osobních údajů